četrtek, 20. september 2012

Kamniška Lira v slovo Graškovi hruški

20. septembra 2012 so se pevci Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik, ki je  praznovalo častitljivih 130 let obstoja, s pesmijo "Hruška zelenela je" poslovili od Graškove hruške, pod katero je bil daljnega 12. novembra 1882 Lirin ustanovni zbor. Pevskemu zboru, ki mu je dirigiral dr. Andrej Misson, so se priključili tudi nekateri nekdanji pevci.

Znamenita hruška je rastla na vrtu nekdanje pivnice in gostilne Pri Grašku. Žal se je v zadnjih letih dokončno posušila. Menda je stara okoli 250 let in izvira še časa cesarice Marije Terezije, ki je zaradi lakote ukazala nasaditev hruškovih dreves. V kolikor ni njeno deblo v sredini gnilo ali votlo, bodo točno starost hruške lahko ugotovili sedaj, ko jo bodo posekali in prešteli letnice.

Pod znamenito Graškovo hruško je bila leta 1868 ustanovljena že tudi kamniška slovenska Narodna čitalnica, od katere se je leta 1882 odcepila Lira.

Na slovesnem slovesu od Graškove hruške sta spregovorila tudi nekdanji pevec Lire Janez Majcenovič in častni občan 97-letni Niko Sadnikar. Majcenovič je spomnil na tragično leto 1941, ko je nemški okupator nasilno ukinil delovanje PSPD Lira Kamnik, in na težka leta po vojni, ko so z težavami to pevsko društvo spet obnavljali. Ob tem pa je spomnil tudi, da so ravno letos ob praznovanju 130. letnice društva, zgodovinski prostori Lire v prostorih nad Kavarno Veronika pripadli drugim.

Za slovo od hruške je zbor zapel še nekaj pesmi, Tone Ftičar je recitiral pesem Graškovi hruški, ki jo je Kamničan Lojze Peterlin - Batog napisal leta 1939 ob praznovanju 70 letnice ustanovitve Narodne čitalnice v Kamniku, najstarejša prisotna člana Lire Avgust Ogrinec in Janez Lap pa sta simbolično nakazala, kakšna usoda čaka častitljivo hruško. Prav na koncu pa še požirek desetletje starega hruškovega žganja iz sadežev takrat še zelo rodovitne Graškove hruške.



Kliknite slike za povečan prikaz
Vir: tekst je delno povzet po kamnican.si

Ni komentarjev: